Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Осем месеци в чужбина; мисли и впечатления", публикувано в сп. "Слънце", брой 6,7,8,9, София, 1921 година
Никола Милев от с. Мокрени, Костурско, Егейска Македония - "Осем месеци в чужбина; мисли и впечатления", публикувано в сп. "Слънце", брой 6,7,8,9, София, 1921 година


Увеличи
Описание

" С качествата и недостатъците си, българина притежава всичко, което може да направи един народ духовно напреднал, стопански благоденствуващ и политически силен. Това е едно убеждение, което историята на четири десетилетия и наблюденията върху живота в чужбина са непоколебимо сложили у мене. Не вярвам да съм сам в това убеждение, защото не съм шовинист. Никой българин не е шовинист. Ако има някакъв упрек да си правим в това отношение, то е че не изкореняваме противния порок - липса на национална гордост. Ние не сме като осъдения от Евангелието, който вижда сламката в окото на съседа си, а не вижда гредата в своето; по-скоро сме склонни да виждаме като греда сламката в нашето око и като сламка - гредата в окото на другите".

Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Никола Милев (1881-1925) е виден български историк, публицист, дипломат, народен представител и деец на ВМОРО и ВМРО.
За повече информация за Никола Милев тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2812 пъти.