Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Един именит син на Костурско - Васил Чекаларов", София, 1914 година
Христо Силянов из Охридско, Вардарска Македония - "Един именит син на Костурско - Васил Чекаларов", София, 1914 година


Увеличи
Описание

Спомените на Христо Силянов за неговия другар и съратник - легендарният войвода на ВМОРО Васил Чекаларов; издадени през 1914 г.
"Македония даде много борци и герои, но тя нѣма много Чекаларовци. Чекаларов не бѣ единъ отъ хилядитѣ македонски синове, които могѫщата вълна на революцията откѫсваше отъ тѣхнитѣ мирни занятия и завличаше въ своя вихъръ. Той носѣше въ природата си стихийната сила и вѣрата въ себе, които отличаватъ личноститѣ, родени за да се борятъ, надвиватъ и заповѣдватъ."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Христо Иванов Силянов е български революционер, поет, историк и мемоарист, деец на ВМОРО, като документира дейността й в продължение на дълги години. Роден е в Цариград през 1880 година в семейството на Иван Силянов от Охрид. Учи в Солунската българска мъжка гимназия, Битолската българска гимназия, Софийския университет. Работи като учител в българските училища в Прилеп и Лерин. Участва в Илинденско-Преображенското въстание като заместник-войвода, като в края на въстанието охранява бягащите към България бежанци. През 1905 година е един от инициаторите за образуването на Съюза на българските журналисти в София. По време на Балканските войни е войвода на партизанска чета в Македоно-одринското опълчение на Българската армия. След войните се установява в София, където развива журналистическа и публицистична дейност - сътрудничи на голям брой печатни издания, влиза в Демократическия сговор, става член-учредител на Македонския научен институт в София. Христо Силянов е дългогодишен член на ВМОРО (допълнителен член на Задграничното представителство на ВМОРО) като в множество свои книги описва дейността на организацията и вдигнатото от нея Илинденско-Преображенското въстание.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 3557 пъти.