Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Македонският въпрос и българския парламент", публикувано във в-к "Македония", год. II, бр. 332, София, 19 ноември 1927 година
Константин Д. Станишев от Кукуш, Егейска Македония - "Македонският въпрос и българския парламент", публикувано във в-к "Македония", год. II, бр. 332, София, 19 ноември 1927 година


Увеличи
Описание

Д-р Константин Станишев от град Кукуш с реч пред българския парламент през 1927 година. В нея той говори за положението на българите под сръбско и гръцко владичество , бежанския въпрос, ликвидацията на имотите на бежанците и македонския въпрос като цяло.

"Но македонският българин на материална мизерия е свикнал не от вчера. Само борби и разорения е виждал той в своята страна. Обаче онова, от което най-много го боли, е от друго естество.
Нему днес се казва: "Ти, македонецо, ти славянино, си българогласен елин, ти си прави сърбин, ти си неоформена славянска маса, от която, според политическите обстоятелства, може да стане и българин и сърбин."
Да доказва, г. г. народни представители, пред вас в тази сграда българския произход на македонските славяни, намирам за обидно.Обаче не мога да се въздържа да не ви спомена поне некои факти. Казах, ще оставя настрана това, което се е казало за Македония от учени, пътешественици и други, имената на некои от които спомена тука един от ораторите. Ще спра вниманието ви само върху некои по-нови факти.
Турците владеха всички балкански народи векове по ред. Техната народна мъдрост е изразена в поговорки, които както знаете, не се създават за 5 или 10 години. В една своя поговорка турците казват: "Истамбулум – турчеси, елбасан – арнаучеси, тиквешъм – булгарчеси" – за сръбски или гръцки език нищо не се споменава."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Константин Димитров Станишев (1877-1957) е български революционер, лекар, общественик и политик. След изгарянето на Кукуш през 1913 г. от гръцката армия, живее в София. От 1924 до 1934 г. е председател на Македонския национален комитет на СМЕО. К. Д. Станишев е член-учредител на МНИ и народен представител в 22 и 23 Обикновено Народно събрание.
За повече информация за К. Д. Станишев тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 604 пъти.