Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Прокудения Кукушанец", публикувано в сп. "Кукуш", брой 1, София, 24 май 1924 година
Константин Д. Станишев от Кукуш, Егейска Македония - "Прокудения Кукушанец", публикувано в сп. "Кукуш", брой 1, София, 24 май 1924 година


Увеличи
Описание

К. Д. Станишев за страданията и тегобите на прокудения кукушанец.
"Мнозина са добре материално, но всички са терзани душевно. Тех тук ги души грозна носталгия, черна тъга за родния кът, за местото от Деве-Каран до близо Юго-източните височини край Дойранското езеро и от Аржанското блато до зад Круша и до серското поле. Не се среща в София Кукушанец на зрела възраст с засмено лице, особено пък в праздничен ден. Това се дължи на купнежа му за Юг, за горещо, ярко слънце...И има защо да въздиша тук и кукушанеца, особено пък през дългите, мъгливи, мрачни и мразовити Софийски зими, които жестоко надуват в паметта му прелестите на родния край...Те го карат често буден да сънува хубостите на своята земя...За него там е вечен май..."


Източник: Оригинален източник на списанието Спортна Библиотека

Автор: Константин Димитров Станишев (1877-1957) е български революционер, лекар, общественик и политик. След изгарянето на Кукуш през 1913 г. от гръцката армия, живее в София. От 1924 до 1934 г. е председател на Македонския национален комитет на СМЕО. К. Д. Станишев е член-учредител на МНИ и народен представител в 22 и 23 Обикновено Народно събрание.
За повече информация за К. Д. Станишев тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1110 пъти.