Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Македонският въпрос и положението в Македония. Меморандум", публикувано в "Сè за Македонија: Документи: 1919-1924", Скопје, 2005 година
Вътрешна македонска революционна организация - "Македонският въпрос и положението в Македония. Меморандум", публикувано в "Сè за Македонија: Документи: 1919-1924", Скопје, 2005 година


Увеличи
Описание

Меморандум представен от Вътрешната революционна македонска организация пред петата Асамблея на Обществото на народите и правителствата на всички страни, август 1924 година.

"Сърбия и Гърция не искаха да бъде създадена автономна свободна Македония, тъй като това би сложило край на техния стремеж към териториална експанзия. Всъщност те искаха разделянето на страната. И Сърбия, и Гърция трърдяха, че даването на автономия на Македония ще доведе до присъединяването и към България. По този начин те признаваха негласно, че македонското население в своето мнозинство е българско по чувства и произход (раса), тъй като само мнозинството може да провъзгласи и осъществи анексия.
Действително славянското население в Македония е по произход и дух българско. То взе активно участие, дори преобладаващо, в борбата на българския народ за еманципация от духовното потисничество на гръцката църква към средата на XIX в. То представлява и мнозинството в страната (в навечерието на 1912 г. възлиза на 1.095.355 души, тоест на 48%)."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Вътрешната Македонска Революционна Организация (ВМРО) е най-мощната и значима национално-освободителна организация на българите в Македония , пряк наследник на организацията на македонските и тракийски българи ВМОРО (Вътрешна македоно-одринска революционна организация) .

Историята на ВМРО разказана от нейния последен лидер – Иван Михайлов;


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1259 пъти.