Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Правителството на Стамболийски и македонското освободително движение", София, 1923 година
Вътрешна македонска революционна организация - "Правителството на Стамболийски и македонското освободително движение", София, 1923 година


Увеличи
Описание

След погрома от Първата световна война в 1919 г. на власт в България идва земеделското правителство на БЗНС оглавявано от Александър Стамболийски . Търсейки изход от изолацията на България от съседите ѝ, Стамболийски започва активно сближаване със Сърбия за сметка на интересите на българите във Вардарска Македония. Това автоматично го поставя в конфликт с най-мощната по това време организация на македонските българи – ВМРО. Между ВМРО и БЗНС избухва истинска война с множество жертви и от двете страни, като накрая самият Стамболийски е убит от революционери на македонската организация. Преди това обаче неговото правителство извършва множество арести и убийства на ВМРО дейци. По този повод през 1923 година в София излиза книга на ВМРО, в която се подлага на унищожителна критика земеделската власт на Стамболийски , обслужваща сръбските интереси и предприемаща агресивни действия срещу организацията на българите от Вардарска Македония – ВМРО. Въпросната книга "Правителството на Стамболийски и македонското освободително движение" с подзаглавие "Според данни на Вътрешната македонска революционна организация" е подготвена и издадена със съдействието на ВМРО водача Тодор Александров от Щип. Страници 1-29 и 43-49 са дело на ВМРО революционера от Егейска Македония Георги Баждаров , а страници 29-43 са написани от ВМРО дееца от Вардарска Македония Йордан Бадев , докато и двамата се укриват от преследванията на земеделците.

Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Вътрешната Македонска Революционна Организация (ВМРО) е най-мощната и значима национално-освободителна организация на българите в Македония , пряк наследник на организацията на македонските и тракийски българи ВМОРО (Вътрешна македоно-одринска революционна организация) .

Историята на ВМРО разказана от нейния последен лидер – Иван Михайлов;


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 5297 пъти.