Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "До негово Блаженство Българския екзарх Господина Йосифа I-ий в Цариград", София, 1 септември 1907 година
Борис Сарафов от с. Либяхово, Неврокопско, Пиринска Македония - "До негово Блаженство Българския екзарх Господина Йосифа I-ий в Цариград", София, 1 септември 1907 година


Увеличи
Описание

След една вълна на уволнения на български екзархийски учители в Македония и Одринска Тракия водачите на ВМОРО Борис Сарафов, Христо Матов и Иван Гарванов изпращат до Екзарх Йосиф писмо, в което критикуват действията на Екзархията. Тъй като повечето български учители са и членове на ВМОРО организацията счита тяхното уволнение за удар по нея.

"Да положим, Ваше Величество, за минута, че по некой начин организацията е удушена. Турците не са вчерашни: те знаят добре, че не след дълго време пак ги грози опасност от революционно-освободително движение в страната, щом остане на лице силен български елемент, свикнал отпреди бури и борби, и следователно пак ще го преследват в сяко отношение, значи и в църковно-училищно отношение."

"Илюзия е, Ваше Блаженство, да се мисли, че ако престане нашето революционно движение или поне четнишкото ни движение, ще престанат и въоръжението пропаганди, гръцка и сръбска, та ще олекне на населението и на Екзархията ще бъде лесно да си пази позициите и да печели нови. [...] Ала и да би могла турската сила да смаже въоръжените пропаганди, турското правителство, колкото и да се преструва, не ще иска да се лиши завинаги от едно такова средство за парализиране българското население. Остава пак организацията, в интереса на преследваната от нея цел, да служи за самозащита и да пази позициите на революционния български елемент."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Пиринска Македония Борис Петров Сарафов (1872 - 1907, София) е военен от Българската армия и войвода и ръководител на ВМОРО и ВМОК. Негов брат е големият български актьор Кръстьо Сарафов.
Посетете Уикипедия за повече информация за Борис Сарафов


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 854 пъти.