Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Јане Сандански - Спомени", публикувано в "Спомени; И.Х. Николов, Д. Груев, Б. Сарафов, Ј. Сандански, М. Герџиков, д-р Х. Татарчев", Скопје, 1995 година
Яне Сандански от с. Влахи, Кресненско, Пиринска Македония - "Јане Сандански - Спомени", публикувано в "Спомени; И.Х. Николов, Д. Груев, Б. Сарафов, Ј. Сандански, М. Герџиков, д-р Х. Татарчев", Скопје, 1995 година


Увеличи
Описание

Спомените на Яне Сандански, издадени в Скопйе през 1995 г.

"Родум сум од с. Влаи (Кресничко). Татко ми, Иван Сандански, е од истото село. Роден сум на 18 май 1872 г. Во време на руско-турската војна живеевме во Џумаја, а потем во Дупница. Тука го завршив основното училиште и - II клас од класното училиште. Во 1892 год. ме зедоа војник. Пред тоа учев занает - чевлар, околу две и половина години. Татко ми беше земјоделец. Служев во 13. полк во Ќустендил до 189 год. Потоа останав во Дупница, кај вујко ми, Спасе Харизанов, адвокат, како помошник-молбопишувач, две ипол години, и потем бев самостоен пишувач на молби, уште три и пол години - до 1899 година. Уште од малечок, кога маало со маало се тепавме со камења, секогаш ја земав ролјата на комита. Откако завршив училиште, се зафатив со читање револуционерни книги. Најсилен впечаток ми остави биографијата на Левски. Ги прочитав "Записите" на Захариј Стојанов, "Под игото" и др. Милував да читам и потем за македонското дело. Тогаш од Рилскиот манастир дојде една организирана чета, што ја водеше Стојо од с. Скрижево (Драмско), што порано девет години едноподруго бил ајдук во Македонија, та во 1892 г. дошол во Бугарија и во Дупница се зафатил со трговија. Кога решиле во 1895 г. да се кренат на востание, му доверија една чета, во која влегов и јас..."

Спомените са предоставени от Драмски-Скопйе.


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Яне Иванов Сандански (1972-1915) е деец на Върховния комитет и дългогодишен ръководител на Серския революционен окръг на ВМОРО.
За повече информация за Яне Сандански тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 874 пъти.