Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Човекоядци", публикувано във в-к "Вестник на вестниците", бр. 107 и 108, София, 8 януари 1939 година
Петър Завоев от Щип, Вардарска Македония - "Човекоядци", публикувано във в-к "Вестник на вестниците", бр. 107 и 108, София, 8 януари 1939 година


Увеличи
Описание

Военен разказ на Петър Завоев от Първата световна война.

"- Французи! - викнах им. Ние нема да ви колим, нема да ви варим и нема да ви ядем. Много сте лековерни, кога сте си внушили това. Тези брадясали български юнаци, които виждате тук, не са човекоядци. И те се хранят като вас и не по-лошо от вас. Те са тук за да освободят своя брат от робство и да пазят границите на родината си от чуждо нашествие. Не се свеня да ви го кажа, че ние вдигнахме оръжието срещу своя далечен и непознат враг по необходимост, без озлобление и стръв."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в град Щип Петър поп Иванов Ковачев (известен като Петър Завоев, 1880-1969, София) е български журналист, писател и изследовател. Завършва Солунската българска мъжка гимназия "Св. св. Кирил и Методий" и след това работи като журналист в София и Пловдив. През 1905 г. става един от инициаторите за образуването на Съюзът на българските журналисти в София. По време на Балканските войни е част от 12 лозенградска дружина на Македоно-одринското опълчение на Българската армия. През 1923 г. е един от основателите на Македонския научен институт в София и става председател на Щипското благотворително братство. След преврата от 09.IX.1944 г. комунистите преследват П. Завоев като изземват негови книги и го изселват в Ловеч.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2052 пъти.