Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Най-светлият Великден", публикувано във в-к "Вестник на вестниците", бр. 132, София, 21 април 1941 година
Петър Завоев от Щип, Вардарска Македония - "Най-светлият Великден", публикувано във в-к "Вестник на вестниците", бр. 132, София, 21 април 1941 година


Увеличи
Описание

Петър Завоев за пристигането на български влак на гарата в град Щип около Великден 1938 година. Как е реагирало местното население и сръбските власти може да прочетете в краткия разказ.

Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в град Щип Петър поп Иванов Ковачев (известен като Петър Завоев, 1880-1969, София) е български журналист, писател и изследовател. Завършва Солунската българска мъжка гимназия "Св. св. Кирил и Методий" и след това работи като журналист в София и Пловдив. През 1905 г. става един от инициаторите за образуването на Съюзът на българските журналисти в София. По време на Балканските войни е част от 12 лозенградска дружина на Македоно-одринското опълчение на Българската армия. През 1923 г. е един от основателите на Македонския научен институт в София и става председател на Щипското благотворително братство. След преврата от 09.IX.1944 г. комунистите преследват П. Завоев като изземват негови книги и го изселват в Ловеч.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1821 пъти.