Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Милост, Тодоре!...", публикувано във в-к "Македония", год. I, бр. 23, София, 6 ноември 1926 година
Петър Завоев от Щип, Вардарска Македония - "Милост, Тодоре!...", публикувано във в-к "Македония", год. I, бр. 23, София, 6 ноември 1926 година


Увеличи
Описание

Разказ на Петър Завоев за ВМОРО революционера от Щип Тодор Лазаров , който заедно с Гьорче Петров и Мише Развигоров през 1896 г. пребиват от бой сърбоманина Йордан Бабамов.

Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в град Щип Петър Иванов Попов(известен като Петър Завоев, 1880-1969, София) е български журналист, писател и изследовател. Завършва Солунската българска мъжка гимназия "Св. св. Кирил и Методий" и след това работи като журналист в София и Пловдив. През 1905 г. става един от инициаторите за образуването на Съюзът на българските журналисти в София. По време на Балканските войни е част от 12 лозенградска дружина на Македоно-одринското опълчение на Българската армия. През 1923 г. е един от основателите на Македонския научен институт в София и става председател на Щипското благотворително братство. След преврата от 09.IX.1944 г. комунистите преследват П. Завоев като изземват негови книги и го изселват в Ловеч.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1009 пъти.