Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Защо бе убит Александър Протогеров. Светлина върху събитията от 1924 и 1928 год. По данни на Вътрешната македонска революционна организация", София, 1992 година
Вътрешна македонска революционна организация - "Защо бе убит Александър Протогеров. Светлина върху събитията от 1924 и 1928 год. По данни на Вътрешната македонска революционна организация", София, 1992 година


Увеличи
Описание

След убийството на Александър Протогеров през 1928 г. тази книга е отпечатана в шестотин бройки. Те поверително са раздадени на най-активните дейци на Вътрешната македонска революционна организация (ВМРО), обединени около Иван Михайлов.
Към първото издание са приложени факсимилета на писмата, публикувани в книгата, с цел да се докаже тяхната автентичност. В настоящето издание те не са включени поради оскъпяването му и голямата давност на събитието.
Книгата е богато аргументирана с факти и документи, като подробно запознава читателя с драматичните междуособни борби в македонското освободително движение след убийството на Тодор Александров.


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Вътрешната Македонска Революционна Организация (ВМРО) е най-мощната и значима национално-освободителна организация на българите в Македония , пряк наследник на организацията на македонските и тракийски българи ВМОРО (Вътрешна македоно-одринска революционна организация) .

Историята на ВМРО разказана от нейния последен лидер – Иван Михайлов;


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1861 пъти.