Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Овчата Купел (машинопис)", София, ок. 1960 година
Петър Завоев от Щип, Вардарска Македония - "Овчата Купел (машинопис)", София, ок. 1960 година


Увеличи
Описание

Петър Завоев пръв кръщава банята "Овча Купел" в своя статия през летото на 1908 г.

"На пет километра югозападно от центъра на София и на около един километър от Княжевското шосе, при Красно село се намира държавния балнеосанаториум "Овчата Купел". Името му ви звучи малко своеобразно нали? "Овча Купел". Но така се именувал в библейско време един прочут със своята лечебна сила термален извор, който се намирал до една от портите на Йерусалим. През летото на 1908 г., когато изворът е популяризиран и открит за страдащите от ревматизъм и от други болести, един тогавашен журналист го е кръстил с това име; защото и софийският термален извор, по своята радиоактивност, целебни свойства, благодатна сила е наистина "чудодеен".
Пръв път за "Овчата купел" е писано през месец юний 1908 година. И от тогава славата и много порастна. Първият човекъ, който така да се каже, откри "Овчата купел" и я "разработи" беше некой си Данил Атанасов, родом от Прилеп. Дълги години жена му била схваната от ревматизъм. Всичко направил човекът да й помогне, но лек нигде не намерили. Най-сетне един горно-банчанин казал на Данил да занесе и потопи жена си в "жешката вода" при Павлово. Атанасов го послушал, завел там жена си и след 20-дневно почти непрекъснато лежене във вира, жената се изправила на нозете си, а към края на летото напълно оздравяла. На другата година Д. Атанасов построи барака при извора, отвори кафене и хем сочеше жена си като вещественно доказателство за чудодейната сила на водата, хем черпеше безплатно с кафе все по-вече и по-вече прииждащите болни люде.
През летото на 1908 г. този целебен извор представляваше един мътен и застоял вир, в който се търкалеха с слюпени от слънцето гърбове, много болни от разни недъзи, без каквото и да е клиническо упътване и лекарски съвети, както жените, така и мъжете лежаха във водата голи..."


Източник: Ръкописът е предоставен от внучката на писателя – Н. Минкова.

Автор: Роденият в град Щип Петър поп Иванов Ковачев (известен като Петър Завоев, 1880-1969, София) е български журналист, писател и изследовател. Завършва Солунската българска мъжка гимназия "Св. св. Кирил и Методий" и след това работи като журналист в София и Пловдив. През 1905 г. става един от инициаторите за образуването на Съюзът на българските журналисти в София. По време на Балканските войни е част от 12 лозенградска дружина на Македоно-одринското опълчение на Българската армия. През 1923 г. е един от основателите на Македонския научен институт в София и става председател на Щипското благотворително братство. След преврата от 09.IX.1944 г. комунистите преследват П. Завоев като изземват негови книги и го изселват в Ловеч.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 960 пъти.