Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Бележки по южно-славянската филология и история. Предговорна бележка", публикувано в сп. "Македоно-Одрински преглед", Год. II, бр. 34, с. 553, София, 18 април 1907 година
Кръсте Мисирков от с. Постол, Ениджевардарско, Егейска Македония - "Бележки по южно-славянската филология и история. Предговорна бележка", публикувано в сп. "Македоно-Одрински преглед", Год. II, бр. 34, с. 553, София, 18 април 1907 година


Увеличи
Описание

Днес македонистите говорят с ентусиазъм за инспирираната от сръбския македонизъм книга "За македонцките работи", но забравят да коментират, че К. П. Мисирков официално се отрича от творбата си:
"(При написването на "За македонските работи") аз там изтъпих като импровизиран политик."
"...всичкото съдържание на брошурата до толкова далеч стоеха от безпристрастната наука, щото аз счетох за крайно неудобно да се срещна през двумесечното живеене в София с какъвто и да е от софийските филолози и историци."


Източник: Още статии от К.П.Мисирков тук

Автор: Роденият в Ениджевардарското село Постол Кръстьо Петков Мисирков (1874-1926) е български публицист и ранен македонист. Заради една част от публикациите си, в които той изразява явни македонистки и просръбски възгледи, Мисирков е считан за национален герой в Р. Македония, където официалната доктрина е македонизма, за чийто основни идеолози се считат сръбските учени Новакович, Цвийч и Белич.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2371 пъти.