Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Обществената и книжовна дейност на хаджи Партения Зографски", публикувано във в-к "Дебърски глас", год. I, бр. 36, 37, 39, 40, 42, 43 и 44, София, 1909-1910 година
Лазар Димитров от с. Дренок, Дримкол, Дебърско, Вардарска Македония - "Обществената и книжовна дейност на хаджи Партения Зографски", публикувано във в-к "Дебърски глас", год. I, бр. 36, 37, 39, 40, 42, 43 и 44, София, 1909-1910 година


Увеличи
Описание

ВМОРО революционерът Лазар Димитров с обстойно изследване върху живота и дейността на българския духовник и книжовник Партений Зографски .

Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Дебърско Лазар Димитров (1869-1945, Пловдив) е българския учител, деец на ВМОРО и председател на Одринския и Серския окръжен революционен комитет на организацията.
Завършва Солунската българска мъжка гимназия, а след това преподава в българските училища в Дебър, Солун и Гумендже. Заклет е във ВМОРО от Гоце Делчев и Даме Груев. Работи в семинарията на Българската екзархия в Цариград. Преподава български език в Одринската българска мъжка гимназия като е избран и за председател на Одринския окръжен революционен комитет на ВМОРО. По-късно става учител в българското педагогическо училище Сяр и става председател на Серския окръжен революционен комитет на ВМОРО. Участва в Илинденско-Преображенското въстание, като след неговия неуспешен край се спасява в България. През Първата световна война е училищен инспектор в Прищински и Призренски окръзи под българско владение. Умира в Пловдив в 1945 г.
Посетете Уикипедия за повече информация за Лазар Димитров


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1166 пъти.