Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Спомени", публикувано в "Борбите в Македония и Одринско (1878-1912)", София, 1982 година
Андон Димитров от с. Айватово, Солунско, Егейска Македония - "Спомени", публикувано в "Борбите в Македония и Одринско (1878-1912)", София, 1982 година


Увеличи
Описание

Спомените на един от основателите на ВМОРО, българският революционер, правист и просветен деец - д-р Андон Димитров Филахтечев.
"...Когато покойният екзарх Йосиф I направил първата визита на Хилми паша и между другото поискал от последния да бъдат назначени за съдии и българи младежи, които притежават законния ценз, както има арменци, гърци и пр., според направения ми тогава комплимент лично от екзарха Хилми паша му бил казал, че имало 50 души българи съдии. На учудването на екзарха Хилми паша побързал да му отговори, че Андон Димитров, който е сега в перенското съдилище, струва повече от 50 души, но е малко упорит (муаннид). Екзархът си обясняваше тези думи на Хилми паша, че на последния не е много приятно да има чиновници националисти, за какъвто минавах аз. И действително между младотурците аз си бях спечелил името - справедлив съдия, но фанатик българин"


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Андон Димитров Филахтечев (1867-1933) е изтъкнат български революционер, правист и просветен деец; един от основателите на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1378 пъти.