Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> Велко Думев от Воден, Егейска Македония - "Двубоят Пуздерлиев – Каламантиев-ич", публикувано във в-к "Илинден. Орган на бившите македоно-одрински революционери", год. V, бр. 37, София, 18 септември 1925 година
Велко Думев от Воден, Егейска Македония - Велко Думев от Воден, Егейска Македония - "Двубоят Пуздерлиев – Каламантиев-ич", публикувано във в-к "Илинден. Орган на бившите македоно-одрински революционери", год. V, бр. 37, София, 18 септември 1925 година


Увеличи
Описание

Велко Думев коментира две дописки от Пуздерлиев – щипски народен представител в Скупщината и Каламантиев-ич – председател на "Удруженията против бугарских бандита" (ВМРО). Докато Пуздерлиев защитава ВМРО, Каламантиев-ич, който също е от Щипско яростно напада "бугарските бандити". Велко Думев казва за Каламантиев-ич:

"... г. Каламантиев-ич, който е началник на всички родоостъпници в Брегалнишко, шеф на всички покварени души, продали се за злато на сръбската държавна власт в най-срамна и най-престъпна служба: да тероризират населението и да убият националния му дух, за да го подготвят за целите на сръбската политика – националната му асимилация. Тези предатели действуват не само срещу всека национална и политическа проява на отделни личности и на населението в областта, но дори и срещу всички честни македонци, които са се примирили като сръбски поданици, които са спотаили националното си чувство в дълбочините на българската си душа..."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Велко Думев (1869-1945) е български учител и деец на ВМОРО. Преподава във Велес, Сяр, Скопйе, Одрин, Пловдив и София (където е училищен инспектор). Делегат е на Солунския конгрес през 1896 г; председател е на Скопския окръжен революционен комитет; председател е на Одринския окръжен революционен комитет и подпредседател на конгреса на Петрова нива. През 1905 г. е избран за член на Битолския революционен окръжен комитет. Участва в Балканските войни, като доброволец в Македоно-одринското опълчение. Член е на НК на Македонските благотворителни братства и на Илинденската организация. Един от учредителите на Македонския научен институт. Редактор на в. "Илинден" и на в. "Независима Македония".
За повече информация за Велко Думев тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 431 пъти.