Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Илинден!", публикувано във в-к "Илинденски лист", София, 2 август 1936 година
Велко Думев от Воден, Егейска Македония - "Илинден!", публикувано във в-к "Илинденски лист", София, 2 август 1936 година


Увеличи
Описание

ВМОРО революционерът Велко Думев за Илинденското въстание: "А ти – Илинден – си най-пресният и най-величав подвиг, незаписан в историята на никой друг народ! Илинден! Колцина днес те чувствуват като най-ярък израз на българското самосъзнание на Македония? Колцина виждат в тебе храбростта на българина, когато е обгорена от пламъка на свободата? Колцина те съзнават като най-тревожен вик против робството, едновременно и като най-неотразимо опровержение на всички, които те отричат като самобитна и спонтанна проява на българската душа на Македония?"

Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Велко Думев (1869-1945) е български учител и деец на ВМОРО. Преподава във Велес, Сяр, Скопйе, Одрин, Пловдив и София (където е училищен инспектор). Делегат е на Солунския конгрес през 1896 г; председател е на Скопския окръжен революционен комитет; председател е на Одринския окръжен революционен комитет и подпредседател на конгреса на Петрова нива. През 1905 г. е избран за член на Битолския революционен окръжен комитет. Участва в Балканските войни, като доброволец в Македоно-одринското опълчение. Член е на НК на Македонските благотворителни братства и на Илинденската организация. Един от учредителите на Македонския научен институт. Редактор на в. "Илинден" и на в. "Независима Македония".
За повече информация за Велко Думев тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1693 пъти.