Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Македонската народна песен (ръкопис)", Варна, 1 март, 1941 година
Христо Настев от Щип, Вардарска Македония - "Македонската народна песен (ръкопис)", Варна, 1 март, 1941 година


Увеличи
Описание

Секретарят на Битолската ревизионна чета на Тома Давидов, охридският деец и председател на революционния комитет на ВМОРО в Бунар Хисар, Одринска Тракия Христо Настев от Щип с кратък ръкопис за македонската народна песен. Съдържа непубликуваните досега песни "Катерина, бела прилепчанка", "Угляница и свикор" и кукушката народна песен с нотна транскрипция "Копнежи", изразила според Настев "идилични чувства през призмата на съвременните революционни въжделения на българ[ската] младеж в Македония".

Безспорно е, че най-големо доказателство за жизнеността и народностния копнеж, за съзнанието и духа на населението във всека страна са народните песни. Те са още по-характерни и изразителни в сюжета, в напевите и особеностите, в езиковите и звуковите хармоний, когато изразяват обичаи, бит, надежди и чувствата на народните копнежи, скръб, страдания или идейни прояви на своите народни борци. С такива песни и особено тия на Братя Миладинови от Струга и др. се опознаха още повече и българите в Македония .
Характерна е и народната лирика в Македонската песен, поради идиличните оценки на преживени моменти. Чужди и на всека инородна литературна реалност, техната музика се разлива, като майска радост в любовните напеви. Това са и основните ценни елементи, които запазиха техния народностен произход в областта на духовната ни култура и с вродена патриотична художественост за копнежа и съзнанието през вековното духовно и политическо робство.


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Христо Настев (1876-1962; Варна) е български революционер, деец на ВМОРО. Председател е на революционния комитет на ВМОРО в Бунар Хисар, Одринска Тракия. Секретар е на четата на Тома Давидов и е делегат на Смилевския конгрес през 1903 г. Участва в Илинденското въстание, като част от четата на Георги Попхристов. Началник на пограничния пункт на ВМОРО в Кюстендил. Член е на Илинденската организация.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 523 пъти.