Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Народностният облик на Македония", публикувано в сп. "Илюстрация Илинден", год. XIII, книга 9 (129), София, ноември 1941 година
Кирил Христов Совичанов от Битоля, Вардарска Македония - "Народностният облик на Македония", публикувано в сп. "Илюстрация Илинден", год. XIII, книга 9 (129), София, ноември 1941 година


Увеличи
Описание

ВМОРО революционерът и председател на Илинденската организация Кирил Христов Совичанов от Битоля за липсата на отделна македонска народност в историята:

"Всеки знае, че Македония се населява от българи, – преди всичко от българи, в грамадната част от населението си, – от малко гърци из южните ѝ предели, от съвършено малко цинцари, – неколко села пръснати всред безбройните български поселения и от неизселилите се още турци, евреи и цигани. Но в Македония не живеят македонци – македонците изчезнага скоро след Александра Македонски и остатъците им се погълнаха от съседните племена, а в последствие едните и другите от надошлите от север славяно българи. И днес, както от 15 века насам, Македония е чисто българска страна. Да се знае това добре. В Македония не е имало, нема и нема да има македонци."

За сръбския македонизъм : "Сърбите не можеха да посърбят макед. българи въпреки всичките жестокости, до които прибегнаха. Те промениха името на държавата си, нарекоха я Югославия – като по-приемливо, по-кратко. Макед. българин не се поддаде и на тази примамка – той не стана югославянин. Прилепиха му тогава най-подходното прозвище – македонец – ти не си сърбин, не си и бугарин – македонец си – син на Великия Алекс. Македонски, без обаче да допуснат никъде името Македония да се споменава – нито в географските карти, нито в официалните книжа. Как бе възможно това – Македония не съществуваше, македонци се създадоха!"


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в град Битоля Кирил Христов Совичанов (1878-1961, София) е просветен деец, ВМОРО революционер и председател на Илинденската организация в България. Баща е на големия български оперен певец Борис Христов и на офицера от Българската армия и член на ВМРО Николай Христов.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 654 пъти.