Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Първият ни конгрес; На конгреса в Битоля; Илинден в Битоля; Величественият ни конгрес; След конгреса; Резолюция", публикувано в сп. "Илюстрация Илинден", год. XIV, книга 137-8, София, септември, октомври 1942 година
Кирил Христов Совичанов от Битоля, Вардарска Македония - "Първият ни конгрес; На конгреса в Битоля; Илинден в Битоля; Величественият ни конгрес; След конгреса; Резолюция", публикувано в сп. "Илюстрация Илинден", год. XIV, книга 137-8, София, септември, октомври 1942 година


Увеличи
Описание

През август 1942 г. в град Битоля под българска власт се провежда XII по ред, но "първи в свободна Македония" конгрес на бившите македоно-одрински революционери обединени в Илинденската организация. Председателят на конгреса ВМОРО революционерът и председател на Илинденската организация Кирил Христов Совичанов от Битоля публикува няколко репортажа за събитието.

"Собствено казано той беше XII по ред, но първи в свободна Македония, в Битоля – люлката а илинденската стихия – която тя създаде, тя организира и която проблесна в историята на българския народ, та написа една от най-светлите ѝ страници..."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в град Битоля Кирил Христов Совичанов (1878-1961, София) е просветен деец, ВМОРО революционер и председател на Илинденската организация в България. Баща е на големия български оперен певец Борис Христов и на офицера от Българската армия и член на ВМРО Николай Христов.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 291 пъти.