Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Славянофилството на Луи Леже и Македония", публикувано в сп. "Македонски преглед", год. I, книга 1, София, юлий 1924 година
Константин Стоянов-Вълканов от с. Песочница, Леринско, Егейска Македония - "Славянофилството на Луи Леже и Македония", публикувано в сп. "Македонски преглед", год. I, книга 1, София, юлий 1924 година


Увеличи
Описание

Видният просветен деец и публицист от Леринско Константин Стоянов-Вълканов за един голям приятел на България и защитник на българите от Македония – французина Луи Леже.


"Даже и през европейската война, когато французи и българи се срещнаха по македонските полета с оръжие в ръка, той не се усъмни в правото на Македония да се види свободна.
Къде се крие причината на това? Всемирния дух на цивилизацията не признава задължителни за себе си установени граници. Чрез издание на Реймското евангелие, което е най-капиталния труд на Л. Леже, последния най-добре разкрил формата на тоя дух във френско-българските отношения. Клетвата, която се мисли, че полагали френските крале върху туй евангелие, за да пазят единството на Франция, е достатъчна награда от всемирната цивилизация за днешния българин, а пък за учения, който се спуснал в бездната на миналото с чувство и убеждение, че от своята екскурзия ще донесе полза на своя народ чрез изваждане на яве историческата правда, тя служи като стимул при защитата на българската кауза. А тъй като евангелието напомня за делото на Св. Кирил и Методия, от там и живата симпатия на автора и всегдашната му готовност за защита на техните потомци – македонските българи."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Константин Стоянов Вълканов е виден български просветен деец и публицист; член-основател на МНИ.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 862 пъти.