Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Спомени за Тошев и Груев от Битоля", публикувано във в-к "Независима Македония. Орган на македонската емиграция", год. II, бр. 66, София, 11 юли 1924 година
Константин Стоянов-Вълканов от с. Песочница, Леринско, Егейска Македония - "Спомени за Тошев и Груев от Битоля", публикувано във в-к "Независима Македония. Орган на македонската емиграция", год. II, бр. 66, София, 11 юли 1924 година


Увеличи
Описание

Големият българският просветен деец и публицист Константин Стоянов-Вълканов със спомени за учителят по български език и ВМОРО революционер Пере Тошев и основателя на ВМОРО Даме Груев .

"Самия Груев беше попаднал в затвора заедно с много други интелигентни българи, между които и духовни лица. Едни от последните, свещеникът от с. Брусник до Битоля, се помина в началото на зимата в затвора и биде тържествено отнесен в селото и опеян в притвора на затворената църква, където аз държах и реч в присъствието на ученици и учащи се от двете български гимназии.
Макар и незамесен в Комитетските работи, аз си поставих за задача да дойда в съприкосновение със затворниците по хуманни съображения. Тъй като имаше мои познати между тех, аз не закъснех да ида на виждане и утешение, понеже сам бех изпитал сладостите на турския затвор в Одрин. При такова посещение се срещнах с Груев и с Д. Иванов, с които водихме доста продължителен разговор. Най-големо задоволство причинило на Груев моето съобщение, че, според договора на българското правителство с решенията за монопола на тютюна, условията му се простират и върху ония земи, които в бъдеще ще бъдат присъединени към България. Това беше хубаво признание на заинтересовани европейци за правата на България върху Македония."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Константин Стоянов Вълканов е виден български просветен деец и публицист; член-основател на МНИ.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 568 пъти.